Werkwijze

Een kijkje in de keuken

Bakkerij Amstelveld B.V. is sinds 8 juni 1998 gevestigd op de huidige locatie Voor die tijd zat de bakkerij aan het randje van de binnenstad in Amsterdam. Dit was natuurlijk geen locatie om door te groeien en met de tijd mee te gaan. Vandaar dat de bakkerij verhuisd is naar industrieterrein Amstel Business Park Oost. Nog steeds vlakbij het centrum maar toch alle ruimte om door te groeien en om de verkeersstroom in goede banen te leiden. De huidige locatie is ongeveer 5000 vierkante meter groot. Ruimte genoeg om in de toekomst nog door te kunnen groeien.

Modernste kleinbrood bakkerij

Wij beschikken op dit moment over de modernste kleinbrood bakkerij van het land waar het gehele productie proces geautomatiseerd is. Tijdens de automatisering heeft de kwaliteit van ons eindproduct wel altijd voorop gestaan en daarom zijn delen van het machinepark dan ook speciaal voor ons vervaardigd. Op deze manier kan er een zeer hoogwaardig en constant eindproduct bij ons gebakken worden.

Grondstoffen

De grondstoffen voor het deeg worden volautomatisch afgewogen en op de juiste temperatuur bij elkaar in de deegkuip gestort. Daarna wordt de deegkuip door een rijdende robot uit het weegpunt gehaald om naar de kneder gebracht te worden. Eenmaal in de kneder wordt er door de computer bepaald of en wanneer het deeg gekneed moet worden. De computer zorgt er dan ook voor dat het deeg altijd op de juiste tijd klaar is om verder verwerkt te worden. De deegtemperatuur kunnen wij op 0,1 graad Celsius nauwkeurig regelen.

Kleinbroodstraat

Als het deeg afgekneed is wordt de deegkuip weer opgepakt door de robot en naar de kleinbroodstraat gereden. Hier wordt de deegkuip in geleegd. De kleinbroodstraat weegt vervolgens allemaal kleine stukjes deeg van het juiste gewicht af. Die stukjes deeg worden daarna allemaal netjes opgebold. Ook kan er hier een puntje van gemaakt worden of er kan zaad overheen gestrooid worden. Aan het einde van de kleinbroodstraat vallen de mooie, gelijkmatige broodjes op een bakplaat.

Rijskast

Deze bakplaat wordt via een lopende band door de rijskast heen geleid. Hier krijgt het broodje onder de juiste omstandigheden (vocht en temperatuur) het uiteindelijke volume. Na het rijzen komt de bakplaat voor de oven en wordt er automatisch in geschoven. In de oven wordt het broodje in 9 minuten tijd gebakken tot het gaar is van binnen en er een mooie goudbruine glimmende korst op zit. Deze korst is heel belangrijk en mag niet te dun en zeker niet te dik zijn. Daarom hebben we zelfs de oven geautomatiseerd en worden de temperatuur en de baktijd in de oven door de computer geregeld.

Koelen & Verpakken

Na het bakproces worden de broodjes door een depanner van de bakplaat afgehaald. De broodjes vervolgen dan hun weg richting koeltoren. Hier worden de broodjes onder ideale omstandigheden afgekoeld totdat ze koud genoeg zijn om te verpakken. In de verpakkingslijn kunnen de broodjes naar specificatie van de klant verpakt worden. Uiteraard kunnen ze eventueel ook eerst nog gesneden worden. Na het verpakken worden de broodjes door een metaaldetector nog gecontroleerd op eventuele metaal deeltjes. Dit is een klein maar belangrijk onderdeel van het BRC plan.

Na het verpakken worden de broodjes versneld ingevroren bij een temperatuur van 35 graden onder nul. Na het invriezen worden de broodjes opgeslagen in ons vrieshuis van waaruit ze door heel Nederland bij de diverse groothandels afgeleverd worden.

Ons brood blijft zeer lang mals en erg lekker

Sinds februari 2010 is ons vrieshuis ook uitgebreid en volledig computer gestuurd geworden. Zodra een pallet gereed is om opgeslagen te worden komt een automatische heftruck deze ophalen om verder zonder tussenkomst van mensen handen de betreffende pallet een plekje in het vrieshuis te geven. Ook de uitslag gaat volledig automatisch waardoor het FIFO systeem volledig gewaarborgd is.

Zoals u kunt lezen komt er bij ons niemand met zijn handen aan het brood cq deeg voordat het ook daadwerkelijk verpakt en zelfs ingevroren is! Dit is tegenwoordig in de levensmiddelenhandel een heel belangrijk gegeven. Op deze manier kunnen wij u nog beter garanderen dat het broodje dat u krijgt voldoet aan alle eisen wat betreft hygiëne. U kunt ervan uit gaan dat wij daar alle zorg aan besteed hebben.

Als u deze broodjes van de groothandel geleverd krijgt en ze op een goede manier laat ontdooien heeft u een broodje dat niet van vers te onderscheiden is. Dit broodje kan vervolgens makkelijk 1 à 2 dagen gebruikt worden zonder dat uw klanten zullen zeggen dat het brood niet lekker is.

 

“Ons brood blijft zeer lang mals en erg lekker!”